Ishrana, razmnožavanje i fizičke osobine svinja

0
3219

Svinje (Sus) su rod životinja iz familije Suidae. Obuhvataju 10 savremenih vrsta, kao i jednu domestifikovanu podvrstu, domaću svinju.

Fizičke osobine

Svinje imaju izdignutu njušku, male oči i mali rep, koji je često uvrnut, ali ponekad i prav. Imaju velike naslage sala i kratke noge. Svaka noga ima po četiri prsta, od kojih su po dva značajno veća od druga dva i koriste se za hodanje.

Imaju 44 zuba. Očnjaci im rastu cijeli život, te često trljaju gornje zube od donje, da bi ih trošili.
Imaju izuzetno osjetljivo čulo mirisa. Zbog toga su se svinje u prošlosti često koristile za pronalaženje tartufa, a i danas se za to koriste u nekim evropskim zemljama.
Nemajući znojne žlijezde, one se ljeti kad su velike vrućine rashlađuju valjajući se u vodi ili blatu. To im pomaže i protiv opekotina, kao i protiv muha i drugih parazita.
Svinje su vrlo inteligentne i ljudi širom svijeta ih uzimaju za kućne ljubimce.

Ishrana

U ishrani su svaštojedi, što znači da jedu hranu i biljnog i životinjskog porijekla. Jedu čak i posmrtne ostatke životinja i uočeno je da jedu čak i mrtve insekte, crve, piljevinu, smeće, pa čak i ostatke drugih svinja. Takođe jedu i pacove, miševe i manje glodare. U divljini uglavnom pasu, jedu korijenje, travu, voće, cvijeće i povrće. U zarobljeništvu, svinje ponekad pojedu i sopstvene mlade, obično kad su ozbiljno frustrirane i pod stresom.

Razmnožavanje

Ženka svinje, krmača, se može pariti sa 8-18 mjeseci starosti, a krmci sa 8-10. Kada se oprasi, svinja rađa 6 do 12 mladunčadi, koja se zovu prasići.

Vrste svinja

Domaća svinja, Bradata svinja (Malezija, Indonezija), Sus bucculentus (Vijetnam), Sus cebifrons, Bradavičasta svinja, Sus heureni, Sus philippensis Filipini, Sus salvanius, Divlja svinja (Evropa, Azija), Sus timoriensis (Timor), Sus verrucosus (Indonezija, Filipini).

U brdsko-planinskim područjima Bosne i Hercegovine postojala je primitivna autohtona pasmina svinja pod nazivom šiška koja je bila potomak evropske divlje svinje udomaćene u Evropi. Danas se mogu naći samo križanci i to u zabačenim krajevima BiH.

(Wikipedia)