Krov bečkog studentskog doma će biti stanište za 200.000 pčela

0
192

Da su veliki gradovi privlačno stanište za pčele već dugi niz godina pokazuju primjeri poput Beča. Međutim, da pčele borave u studentskom domu je sasvim novi pristup. Ove jeseni će pet pčelinjih društava dočekati studente doma Viennabase19.

Kako je saopćila gradska vlast, pet košnica sa ukupno 200.000 pčela postavljeno je na krovu jednog studentskog doma usred 19. bečkog okruga.

O njima će brinuti bečko udruženje pčelara, a procjenjuje se da će na ovaj način biti moguće skupiti do 60 kilograma meda za studente koji borave u domu. U okolini doma nalaze se livade za ispašu tokom ljeta, dok će na jesen biti posađene i voćke.

Viennabase19 je jedan od četiri studentska doma kompanije Base-homes for students GmbH koja je dio bečkog holdinga. Ova kompanija od 1963. godine nudi 1.600 modernih stanova za studente po povoljnim cijenama.

“Wien Holding je inicijator procesa modernizacije i razvoja u Beču i u velikoj mjeri doprinosi oblikovanju i ostvarivanju strategije održivosti grada. Pčelinja društva na krovu Viennabase19 ne samo da daju vrijedan doprinos održivosti, već i očuvanju vrsta”, smatra Sigrid Oblak, direktorica Wien Holdinga.

Udruženje pčelara u Beču Wiener Bezirksimkerei proizvodi organski med u svim okruzima. Njihov cilj je zbližavanje pčela i ljudi u gradu. Na ovaj način se podržava regionalna proizvodnja i daje doprinos očuvanju biodiverziteta u gradu, saopćili su iz Grada Beča.

prenosi klix.ba