Kupanje psa

0
1299

Uvijek se postavlja pitanje da li trebamo stalno kupati našeg psa?  Iskreno i ne treba ali to opet zavisi od nekoliko faktora kao što su pasmina, vrsta dlake i da li se čuvaju u stanu ili vani.

Naravno, jedina stvar na koju treba obratiti pažnju su šape koje se trebaju saprati poslije svakog izlaska vani. Ako možda ne želite kupati Vašeg psa onda postoji i suha varijanta, sa suhim šamponom i redovno četkanje.

Ukoliko pas ima dužu dlaku mora mu se posvetiti više pažnje u odnosu na onog sa kraćom.

Zašto ne treba stalno kupati pse, zato jer im tako uklanjate njihovu masnoću koja ih štiti od vanjskih uticaja i koja daje dlaci prirodan sjaj. Poželjno je da se pas kupa maksimalno jednom mjesečno.

U slučaju da želite da svako kupanje prođe bez problema psa morate navikavati od malih nogu.

Prije kupanja dlaku treba dobro isčetkati. Šampon koji koristite mora biti isključivo namjenjen za pse, jer šamponi za ljude imaju niži pH što nikako ne odgovara psima. Korištenje šampona za ljude može dovesti do toga da Vašem ljubimcu koža postaje previše suha, počinje da puca, a to je idealno mjesto za prodor mikroorganizama.

Ukoliko želimo smanjiti miris lojnih žlijezda, pranjem istih će samo napraviti kontra efekat jer će tad početi samo jače lučenje veće količine loja što na kraju može uzrokovati i razne zdravstvene probleme.

Voda treba biti mlaka, a u kadi treba staviti neki podmetač na dno da se psu ne kliže jer mu to izaziva dodatni stres. Ako koristite neka sredstva protiv buha i sl, potrebno je da se prije kupanja posavjetujete sa veterinarom.

Poželjno je da po redoslijedu nanosite šampon tako što počnete od leđa, stomaka, pa onda noge, rep i vrat. Nikako nemojte psu sipati vodu u oči i uši. Sve to trebate raditi polako i nježno. Na kraju je potrebno mlakom vodom ga dobro saprati kako ne bi ostalo šampona i nečistoća i posušite peškirom.

Poslije svakog kupanja obavezno je dugo iščetkavanje kako bi dlaka došla na svoje mjesto.

Nekad Vam se možda desilo da Vam je pas upao u nešto smrdljivo i ne možete nikako saprati. Postoji trik i za to.  Dovoljno je samo prije kupanja da mu dlaku sa spužvicom natopite sokom od paradajza i onda ga okupate. Neprijatan miris će biti uklonjen.