Srijeda, 21 Februara, 2024

Mops

Posljednje novosti

Ovo je vrlo inteligentna i dobroćudna mala pasmina. Njegovo porijeklo vodi iz Kine gdje je pravio društvo budističkim redovnicima u Tibetu.

Ovaj pas je veoma uredan, ne slini kao drugi psi s kratkom njuškom, malo se linja i lako se prilagodi životu u malom prostoru.

U Europi se Mops počeo čuvati kao kućni ljubimac još krajem 16. stoljeća na dvoru engleskog kralja Williama III od Engleske. U to vrijeme imati takvog psa mogla je biti privilegija samo kralja, zbog egzotičnog porijekla Mopsa i zato što se u to vrijeme životinje i nisu čuvale kao kućni ljubimci jer ljudi nisu imali dovoljno hrane i za same sebe. Ali kasnije, početkom i sredinom 18. stoljeća, ova se pasmina proširila i po ostalim državama Europe.

Ovo je veseo, nježan, razigran i odan pas. Ponekad možda i previše razigran, ali to mu nije mana, naprotiv. Pogotovo ako živite u kući i imate cijelo dvorište na raspolaganju, Mops će brzo i veselo trčkati, pa se može reći da mu ležanje i veća fizička aktivnost podjednako dobro idu od šape.

Mops je možda jedna od najinteligentnijih pasmina pasa, čemu pridonosi i specifičan subjektivni dojam. Njegove krupne oči, boranje čela i podizanje obrva podsjećaju na ljudske gestikulacije pa ponekad možete pomisliti kako vas s pažnjom i razumijevanjem sluša.

Dobar je s djecom i drugim životinjama. Vrlo je privržen svom vlasniku i porodici s kojom živi. Upravo zato ako mu se ne posvećuje dovoljno pažnje može biti ljubomoran.

Mops sam po sebi voli biti uredan, malo se linja, a za održavanje krzna je dovoljno četkati ga nekoliko minuta dnevno.

Ako živite u stanu, Mops je idealan kućni ljubimac.

Porijeklo:Kina

Kategorija:IX – patuljati psi i psi za pratnju

Veličina:mala

Prosječan životni vijek:12-14 godina

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...