Najpopularnije srednje pasmine na svijetu

0
2305

Što definira psa srednje veličine?

Ovisi koga pitate. Male pasmine pasa obično su do 9 kilograma. Velike pasmine pasa imaju minimalno 27 kilograma. Neke organizacije razdvajaju veličine pasa u puno detaljnije skupine (npr. vrlo male, male, srednje-male, srednje, srednje-velike, velike, jako velike i divovske). Da bismo pojednostavili, pogledajmo popularne pasmine koje spadaju između  malih i velikih pasmina. Prosječne težine ovih pasmina su od 9 do 25 kilograma.

Zbog ovog širokog raspona težine, psi srednje veličine čine velik dio svih postojećih svjetskih pasmina. Oni koji preferiraju pse srednje veličine vole kod tih pasa činjenicu da su dovoljno mali da stanu u manje prostore, ali dovoljno veliki da se mogu igrati poput „velikog psa“.

Donosimo vam 5 najpopularnijih srednje-velikih pasmina na svijetu.

  1. BIGL

Sretni Bigl omiljen je među onima koji žele malog do srednjeg psa koji je umjereno aktivan i apsolutno sladak. Njihov raspon težine od 9 do 14 kilograma čini ih kompaktnim, ali izdržljivim psima koji za nekoliko minuta mogu prijeći s lijenčine na kauču do aktivnog prijatelja na otvorenom. Samo pripazite na hranu, većina biglova su kao usisavači koji su opsjednuti hranom.

2. AUSTRALSKI OVČAR

Australski ovčar vrlo je inteligentna, aktivna pasmina koja obično teži između od 18 do 25 kilograma. Ova pasmina je veoma okretna i sportska te je stoga pogodna za pseće sportove poput frizbija i agilitya. “Australci” su odani i ljubazni psi koji su izvrsni ljubimci vrlo aktivnih kućanstava.

3. AMERIČKI STAFORDSKI TERIJER

Američki stafordski terijer, ili “amstaf” vrlo je sličan američkom pit bull terijeru i često ga ljudi greškom nazivaju pit bullom. Nažalost, psi u tipu pit bulla često su vrlo neshvaćeni i smatraju se opasnima. Neke oblasti imaju zakone o zabrani američkih stafordskih terijera i svih pasa koji nalikuju pit bullovima, a ne znaju da su ovo odlični i odanii ljubimci ako su pravilno trenirani i socijalizirani.

4. BULDOG

Buldog (koji se ponekad naziva i engleski buldog) je mali, stasit i mišićav pas poznat po kratkoj njušci i sklonosti hrkanju. Mladi buldozi mogu imati tonu energije, ali obično usporavaju u odrasloj dobi. Iako su niski rastom, mogu težiti od 18 do 27 kilograma, veliku većinu te mase čine mišići. Buldozi mogu biti izvrsni ljubimci, ali mogu zahtijevati dodatnu zdravstvenu zaštitu, ovisno o genetici.

5. BORDER COLLIE

Border Collie možda je najpoznatiji po tome što je jedna od najpametnijih pasmina na svijetu. To je također izuzetno energična pasmina. Težak od 13 do 25 kilograma, ovaj srednji pas sadrži ogromnu količinu energije u kompaktnom tijelu. Ako imate stil života koji vam omogućuje da imate psa koji mora stalno biti aktivan i mentalno angažiran, Border može biti idealna pasmina za vas.

Autor teksta: World Dog Finder za vet.ba