On je najpoznatiji ukrajinski mačak: Ima milion pratitelja, a sada je “izbjegao” u Francusku

0
422

Simpatični Stepan vrijedi za najpoznatijeg ukrajinskog mačka, što govori činjenica da ga na njegovom Instagramu prati preko milion ljudi. Suočen sa ratom, ovaj ljubimac trenutno se nalazi u Francuskoj odakle nestrpljivo čeka dan kada će se vratiti svojoj kući.

Svojim simpatičnim objavama pod imenom “iloveyoustepan” davno je osvojio srca svih pratitelja, a ponajviše “mrzovoljnom” facom dok pozira sa raznim rekvizitima.

Profil mačka čija je adresa u Harkovu vodi njegova vlasnica Anna, a nakon što je počeo rat, mnogi su se zabrinuli primijetivši da Stepanove objave već neko vrijeme nedostaju. Budući da je Harkov drugi po veličini grad u Ukrajini, udaljen oko 25 kilometara od granice sa Rusijom, sam po sebi je glavna meta ruskih trupa. No, iako još uvijek nisu uspjeli da ga zauzmu, njegovi se stanovnici svakodnevno suočavaju sa nemilosrdnim bombardovanjem.

Nasreću, Stepan i njegova vlasnica uspjeli su se skloniti na sigurno, a to su potvrdili i posljednjim objavama na Instagramu gdje su opisali sa čim su se to suočili na putu do Francuske.

“Rano ujutro 24. februara dok smo još spavali, začula se neka eksplozija. Nisam odmah shvatio o čemu se radi, no nakon pola sata, eksplozije su se ponovile, a prozori zadrhtali. Skočio sam i shvatio da je nešto strašno posrijedi. Shvatili smo da je rat došao našoj kući”, stoji u njegovoj objavi.

Na profilu, Anna je objasnila kako su prvog dana rata prizori razaranja bili najteži.

“Granate su pogađale susjedne kuće koje su gorjele pred našim očima. Nekim čudom, naša kuća ostala je sigurna sedmicu dana, no osmog dana granata je doletjela na balkon susjedne kuće i oštetila je, a dvije-tri granate pale su i u dvorište ispred naše kuće”, opisali su.

Nakon noći u podrumu i sedmicu dana bez struje, odlučili su napustiti grad.

“Volonteri iz Harkova odveli su nas do željezničke stanice gdje smo vozom krenuli do Poljske. Zajedno sa 4-5 hiljada ljudi stajali smo devet sati na granici kada smo napokon ušli u zemlju”, objasnila je Anna na profilu svog ljubimca.

Istakla je kako im je tamo Svjetska asocijacija influensera i blogera iz Monaka pomogla da dođu do Francuske.

“Sada smo dobro. Veoma smo zabrinuti za našu rodbinu u Ukrajini i učiniti ćemo sve što možemo da pomognemo našoj zemlji. S nestrpljenjem čekamo dan kada ćemo se vratiti svojoj kući”, zaključili su.

Na fotografijama koje je popratilo objašnjenje njihovog iskustva, Stepan je izgledao uplašeno u putnoj torbi, a nedugo zatim dobili su gotovo 450 hiljada lajkova i brojne komentare u kojima su se javili obožavatelji ovog mačka.

“Divne vijesti. Tako sam sretna jer ste sada na sigurnom”, komentar je jednog pratitelja.

“Žao mi je zbog vas, ali sam sretna jer ste dobro. Stepan je jedan hrabar dječak”, zaključio je neko.

https://www.instagram.com/loveyoustepan/?utm_source=ig_embed&ig_rid=504712c5-3d09-42a9-b30f-5d3dd431065d

prenosi klix.ba