Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u Bosni i Hercegovini

0
607

Projekat Sweden/USAID FARMA II je na svojoj web stranici objavio „Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u Bosni i Hercegovini“. Priručnik je namijenjen kompanijama koje ove sirovine otkupljuju od sakupljača, aktivnim sakupljačima, i svima onima koji se žele uključiti u lanac vrijednosti sakupljanja bilja i gljiva, i ostvariti dodatni prihod.

Proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja je važan sektor poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Većina prihoda je ostvarena sakupljanjem samoniklog bilja i gljiva, uključujući izvoz od preko 25 miliona KM godišnje.

„Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u Bosni i Hercegovini“ izlazi u pravo vrijeme jer je sada sezona kada počinje sakupljanje mnogih vrsta bilja, a mnogo onih osoba koje su nažalost izgubile posao zbog pandemije, se mogu odlučiti za početak sakupljanja ljekovitog bilja i gljiva, kako bi ostvarili prihode.

Pored uputstava i opisa 86 ljekovitih biljaka i deset vrsta gljiva, u priručniku su i informacije o četiri otrovne biljke i pet otrovnih gljiva koje se često pogrešno zamijene za jestive.

Od 2016. godine, projekat Sweden/USAID FARMA II pomagao je više od 50 kompanija koje prerađuju ljekovito i aromatično bilje, šumske plodove i gljive, pomažući im pri kupovini potrebne opreme ili edukacijom osoblja, kao i izvoznom promocijom njihovih proizvoda. Također, projekat je radio s više od 500 pojedinačnih poljoprivrednika i sakupljača kako bi im pomogao da povećaju prinose i prihode.

Priručnik možete preuzeti ovdje. Također, Priručnik će biti odštampan u 500 primjeraka koji će biti podijeljeni sakupljačima.

prenosi farmabih.ba