Srijeda, 21 Februara, 2024

Reciklirajuća plastika protiv zagađenja mora

Posljednje novosti

Nova plastika mogla bi se stalno iznova reciklirati i napokon prestati biti jednokratna.

Aktivisti za zaštitu prirode ovu su godinu proglasili godinom borbe protiv plastike u moru, ozbiljnog ekološkog problema koji je doveo do toga da se u doslovce svakoj ribi koju danas pojedete nalaze određene količine plastike, što je jako loše za nas, ali još gore za morski svijet kojem zbog ovoga prijeti potpuna katastrofa i izumiranje čitavih vrsta životinja i bilja.

S lijeva na desno: Peter Christensen, Kathryn Loeffler, and Brett Helms. (Marilyn Chung/Berkeley Lab)

Mada se kao glavni zagađivači plastikom navode obični potrošači koji ju nakon korištenja bacaju bez odvajanja zajedno s organskim smećem, ili još gore direktno u prirodu/more, još veća odgovornost leži na onima koji u nju pakiraju svoju robu, ili prodaju razne plastične proizvode koji su najčešće jednokratni poput vrećica, čaša i slamki. Jedan od problema leži i u tome što se jako malo plastike reciklira, ponajviše zbog toga što nakon uporabe dolazi do “kvarenja” na molekularnoj razini (ne i razgradnje), kao i stoga što se u plastične monomere dodaju hemijski aditivi koje je teško ukloniti tijekom procesa recikliranja.

Naučnici Berkeley Laba vjeruju da su pronašli metodu pomoću koje se proces recikliranja plastike može znatno olakšati i omogućiti da se stalno iznova reciklira, što bi u konačnici trebalo drastično smanjiti nakupljanje plastičnog smeća nastalog od jednokratne plastike.

Novu plastiku pod nazivom polidiketoenamin ili PDK koju su izumili puno je lakše reciklirati jer je sve što trebate učiniti dodati malo kiseline kako biste odvojili hemijske aditive od monomera, nakon čega je moguće izraditi predmet potpuno istog integriteta kao original.  Naučni rad o ovoj plastici možete pronaći na slijedećem linku.

Nova plastika zasad se nalazi isključivo u laboratoriju, gdje je naučnici pokušavaju učiniti još “zelenijom” inkorporiranjem materijala koji se temelje na bilju. Kada će prema njihovom izumu doći do industrijske proizvodnje još nije poznato, no nadamo se da će to biti vrlo brzo, jer kako kažu aktivisti, “sekunde do propasti našeg planeta već otkucavaju”. 

prenosi vidi.hr

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...