Šta nam donosi nova Windows 10 verzija

0
843

Pripremio: Izmir Kovčić

Windows 10, maj 2019 Update, version 1903 pod kodnim nazivom 19H1 donosi dosta noviteta na vaš računar, naravno ako je isti kompatibilan za navedenu nadogradnju. Tu je unaprijeđeni Power shell, Virtualizacijsko okruženje Sandbox, poboljšanja za VR, poboljšana automatska podrška odnosno Troubleshoting, pristup Linux fajlovima iz samog File Explorera, objedinjena sigurnost na jednom mjestu preko Protection History itd. Kao i u svakoj dosadašnjoj nadogradnji Microsoft dosta radi na vizuelnim efektima i detaljima, a mi ćemo se osvrnuti samo na neke bitnije pojedinosti.

Ekran za prijavljivanje korisnika

Ovaj put na samom ekranu za prijavu korisnika, pozadinska slika je malo zamučena kako bi se fokusirali na dio oko samog logina. Naravno ako vam se ovaj novitet ne sviđa, isti se može i ukloniti putem Group Policy Editor-a, zatim na Administrative Templates > System > Logon > i opciju “Show clear logon background” i pozadina će biti prikazana kao na prethodnim verzijama Windowsa.

Start menu i teme

Pored određenih kozmetičkih detalja sa ikonicama i njihovim rasporedom, jedan od značajnih noviteta je što je sad sam start meni zaseban proces pod nazivom StartMenuExperienceHost.exe . Pa tako njegova eventualna nestabilnost neće više utjecati na ostatak sistema. Što se vizuelnog djela tiče, sad je dostupna nova svjetla tema koja traku zadataka odnosno Taskbar, meni Start i druga područja Windows Shell-a prikazuje svjetlije umjesto tamno kao do sad.

Nova shema boja dostupna je u Settings > Personalization > Colors i odabirom opcije Light u padajućem meniju “Gdje možete odabrati svoju boju”.

Search i Cortana

U novoj verziji predstavljaju odvojene pojmove, tačnije samo polje za unos pretrage je sad isključivo u funkciji iste, dok ukoliko kliknete na ikonicu Cortana – O pored ona se i aktivira.

Taskbar

Osim manjih vizuelnih promjena ikona najviše u desnom notifikacijskom dijelu, tu je i i nova ikonica od mikrofona koja prikazuje njegov trenutni status.

Action Center

Prvo što možemo promjeniti je ubačeni slajder u dnu za podešavanje svjetline samog ekrana. Sada možete i prerasporediti, dodati i ukloniti dugmad bez potrebe za otvaranjem aplikacije Postavke.

File Explorer

Ikona je doživjela manju promjenu i sada je više malo 3D. Kao dio stalnog poboljšavanja File Explorer-a, direktorij za download odnosno “Preuzimanja” sada prikazuje najnovije preuzete datoteke na vrhu kako bi se korisnicima pomoglo da brže pronađu što su “skinuli” sa interneta. Osim toga, sada možete preimenovati datoteke pomoću tačke na početku imena (na primjer, “.vetba.doc”). Prije bi to bila greška, s obzirom da sistem sve iza tačke vidi kao ekstenziju fajla.

Clipboard, Printing i Game bar

Uglavnom su doživjeli promjene kozmetičke prirode orjentisane prema svjetlijoj temi.

Sign-In poboljšano iskustvo

Ako koristite Microsoftov account – račun povezan s vašim telefonskim brojem, sada možete koristiti SMS kod za prijavu i nastaviti s postavljanjem računa bez potrebe za lozinkom. Kada ste na računu u sistemu Windows 10, kao primarni način provjere autentičnosti možete koristiti Windows Hello Face, Fingerprint ili PIN. Kada trebate promijeniti PIN, ova nova verzija također ažurira iskustvo poništavanja kako bi se uskladila s dizajnom koji vidite na web-uslugama kompanije Microsoft.

SettingsPostavke

Vizuelno jedna od većih promjena koja se desila u novoj majskoj nadogradnji. Inspirirana početnom stranicom Microsoft računa, početna stranica settings – postavki sada ima header – zaglavlje koje vam omogućuje da poduzmete brze radnje za stvari kao što su prijavljivanje i upravljanje Microsoftovim računom. Također vam daje “jednostavan pogled” na status samog sistema, kao i informacije kada su dostupna nova ažuriranja – update-i.

Windows Update

Vas više neće forsirati na nove nadogradnje. Tako da sad u Advanced options imate mogućnost odgađanja nadogradnje na određeni broj dana.

Windows Sandbox za profesionalce

Windows 10 sada ima ugrađen tzv. “Windows Sandbox”. Opcija koja nam je odavno trebala: integrirano, izolirano radno okruženje u kojem možete pokretati software bez utjecaja na vaš operativni sistem. Kada zatvorite Sandbox, izbrisat će se sve. Idealno mjesto za isprobavanje novih aplikacija, drajvera i sl. Isti koristi virtualizaciju temeljenu na hardveru, baš kao i Microsoftov Hyper-V. Sandbox je dostupan samo u poslovnim i edukacijskim verzijama Windows-a, tako da će kućni korisnici morati platiti za nadogradnju s Home na Pro kako bi instalirali i koristili Sandbox.

Ukratko, ako Vaš hardware dozvoljava nadogradnju na Windows 10 1903 zašto to i ne učiniti ali ne treba ni pretjerano žuriti. Naša preporuka je da sačekate najmanje mjesec dana dok i ova verzija “sazrije” odnosno dok Microsoft ukloni eventualne veće bug-ove.

Ukoliko vas zanima kompletan popis novih mogućnosti, pogledajte na slijedećem LINK-u.