Satelitsko otkriće kolonija carskih pingvina

0
441

Satelitskim promatranjem pronađene su nove velike kolonije carskih pingvina na Antarktiku, što je dobra vijest s obzirom na to da će te prepoznatljive životinje biti pod velikim pritiskom zbog zatopljavanja bijelog kontinenta. Njihove lokacije otkrivene su zahvaljujući zatamnjenju ledenog pokrivača ptičjim izmetom, prenosi BBC. To otkriće povećava procjene o broju carskih pingvina za pet do 10 posto na možda i 278.500 parova.

Čitav životni ciklus carskih pigvina ovisi o raspoloživosti ledenog pokrivača na moru i ako on nestane u idućim desetljećima, kao što to predviđaju klimatski modeli, broj tih životinja mogao bi se bitno smanjiti. Jedna od prognoza predviđa da bi se globalna populacija tih pingvina mogla prepoloviti do 2100. pod određenim uvjetima.

British Antarctic Survey (BAS) koristio je podatke EU-ova Sentinela-2 u potrazi za aktivnostima carskih pingvina na područjima na kojima do sada nisu otkriveni. Satelitske slike otkrile su osam takvih lokacija na kojima se razmnožavaju i potvrdile postojanje još tri na koja se sumnjalo u vrijeme kad nisu postajale slike iz svemira visoke rezolucije. Sada se zna za 61 lokaciju na kojima se ti pingvini razmnožavaju, prenosi Hina. Sve su smještene između poznatih kolonija. Skupine carskih pingvina vole biti udaljene jedne od drugih oko sto kilometara i nove lokacije poštuju tu udaljenost. “To je dobra vijest jer ima više pingvina nego što smo mislili”, kaže stručnjak BAS-a dr. Peter Fretwell i dodaje da treba biti suzdržan u veselju jer su nove lokacije na području nestabilnog pokrivača koje bi moglo pretrpjeti nestanak leda.

Carskim pingvinima treba specifična konfiguracija leda za polaganje jaja i rast mladih pingvina do prve godine života i on mora biti stabilan najmanje osam ili devet mjeseci. Ako se formira prekasno ili otopi prerano mlade ptice završavaju u moru prije nego što su sposobne preživjeti stvaranjem vodootpornog perja. Stručnjaci predviđaju da i bi se populacija pingvina, i uz najbolje projekcije klimatskih promjena u kojima prosječna globalna temperatura neće porasti više od 1,5 C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, mogla smanjiti za trećinu tokom tri generacije. Zbog toga su stručnjaci pozvali na podizanje razine ugroženosti za carske pingvine s “gotovo ugrožene” na “ranjivu kategoriju”.