Srijeda, 21 Februara, 2024

Velika bijela ajkula bi mogla doplivati do Evrope

Posljednje novosti

Pojedini naučnici pretpostavljaju da bi velika bijela ajkula mogla doplivati do Evrope i to zbog toga što je već počela kretati morskim prostorom kojim se inače ne kreće.

Time bi se moglo desiti drugi put u historiji da ova više od pet metara duga ajkula pređe Atlantik. Riječ je o ajkuli nazvanoj Nukumi i teškoj više od 1,6 tona. Obično se kreće zapadnom obalom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Na iznenađenje mnogih naučnika ova morska životinja počela se kretati preko Atlantika prema istoku. Ovakvo kretanje je vrlo rijetko i počelo je 22. februara iz Sjeverne Karoline.

Njeno kretanje prate stručnjaci naučne organizacije OCEARCH. Ovo je u aprilu 2014. godine učinila ajkula nazvana Lydia došavši do obale Portugala.

Ajkula Nukumi se trenutno nalazi 1.700 nautičkih milja od britanske obale, a vrlo je izgledno da će doći do nje. Kao razlog zašto se ovo dešava je navedeno to što je ajkula ima mlade i da želi svoje potomke distancirati od drugih opasnih ajkula.

Glavni naučnik OCEARCH-a doktor Bob Hueter je ukazao da se ne može u potpunosti predvidjeti da li će ajkula zaista doći do Velike Britanije jer ova vrsta ajkule vrlo rijetka u tom dijelu svijeta.

Prema podacima OCEARCH-a, Nukumi je najveća bijela ajkula na sjeverozapadnom području Atlantika i vjerovatno je stara 50 godina. Dnevno pređe više od 70 kilometara, a do sada je preplivala više od 8.900 kilometara.

Hueter strahuje za ovu ajkulu iz razloga što bi mogla biti ulov ribara, prenosi MSN News.

prenosi klix.ba

Popularno

Više od autora

Sretni praznici i Nova 2024. godina

Puno zdravih i mekanih šapica, toplih zagrljaja, ljubavi i sreće u Novoj 2024. godini želi Vam VET.ba tim

Rijetki sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Izuzetno rijedak sumatranski nosorog rođen je u zatočeništvu u utočištu u Indoneziji, što je trijumf za napore očuvanja kako bi se ova kritično ugrožena životinja spasila...

Fondacija Dogs Trust organizovala druženje u Trebinju

Fondacija Dogs Trust je u subotu, 4.11.2023. godine u 11:00 sati u gradskom Parku u Trebinju, organizovala svoje prvo druženje za vlasnike, ljubitelje pasa,...

Mostarski vatrogasci spasili četiri psića koja su bila zaglavljena u kanalu

Vatrogasci PVJ Mostar spasili su danas četiri zaglavljena psića u Sjevernom logoru. Naime, u 15:30 sati dobili su dojavu kako se u kanalu ispred Medicinske...