Zanimljivosti o psećim brkovima koje možda niste znali

0
457

BRKOVI kod psa, baš kao i kod mačke, imaju veću ulogu nego što bi se moglo pomisliti na prvi pogled.

Brkovi, ili preciznije vibrisi (lat. vibrissae), kod psa imaju više funkcija, a jedna od njih je da pomažu životinji odrediti gdje se nalazi u prostoru.

Psi otkrivaju svijet pomoću svojih brkova i njuške. Za to su zaslužne Merkelove stanice, posebni receptori na koži povezani sa živčanim završecima koji pomažu psu da se orijentira.

Ti dijelovi imaju važnu funkciju koja utječe na procese uzimanja hrane, komunikacije s drugim vrstama, ali i agresije, držanja položaja glave tijekom radnji poput plivanja ili pomicanja glave.

Brkovi daju psu informacije o veličini, obliku i brzini objekata u okolini, a također pomažu psu da bolje vidi objekt, čak i u mraku, kada druga osjetila slabe.

LiveScience je u jednom svom istraživanju naveo i da brkovi mogu pokazati kako se pas osjeća pa će tako refleksno usmjeriti brkove u pravcu nečega što ga ugrožava. Zbog toga, naučnici vjeruju da brkovi igraju važnu ulogu u obrambenom sisitemu psa pri susretu s predatorima ili drugim psima.

Brkovi nisu isto što i dlake i nemaju ista svojstva ni funkcije. Završeci brkova su puni živaca, koji šalju informacije mozgu. Pas će zahvaljujući brkovima instinktno držati glavu izvan vode prilikom svog prvog doticaja s njom.

Jednostavno, brkovi su jedan od senzora koji pomažu psu da skenira prostor u kojem boravi.

Dužina i debljina brkova kod pasa i njihov broj ovise o pasmini. Brkovi kod psa se mogu i skratiti jer ne postoje receptori boli na njima, iako se to ne preporučuje jer pas može biti dezorijentiran dok brkovi ponovno ne izrastu.

index.hr