Zaustavite Afričku svinjsku kugu

0
362

Afrička svinjska kuga (ASK) je bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Iako nije opasna za ljude, za svinje može biti smrtonosna i ostavlja značajne posljedice na društveno-ekonomske prilike u pogođenim državama. U proteklim godinama se širi na prostoru cijele Evrope.

S obzirom na to da trenutno ne postoji lijek ili vakcina, važno je da kao građani, turisti, poljoprivrednici ili lovci poduzmemo odgovarajuće mjere za sprječavanje epidemije.

Trenutno je u područjima zahvaćenim epidemijom masovno klanje svinja iz uzgoja i divljih svinja jedini efikasan način da se spriječi širenje zaraze na susjedne regije i države. Zbog toga su rano otkrivanje, prevencija i prijavljivanje slučajeva zaraze od suštinskog značaja za kontrolu ove epidemije.

Na ovoj internet stranici su na raspolaganju materijali sa općim informacijama o afričkoj svinjskoj kugi i znakovima koji upućuju na prisustvo zaraze kod svinja. Ovdje možete naći informacije o tome šta trebate uraditi u slučaju sumnje na zarazu virusom ASK i koje mjere trebate poduzeti, koga kontaktirati ako ste poljoprivrednik/lovac ili veterinar.

Više informacija na web stranici:

https://www.efsa.europa.eu/StopASF#/ba/