Mikro crvi kao hrana za mlade akvarijske ribe

0
2882

Šta su to mikro crvi?

Mikro crvi (Anguillula rediviva) su veoma sitne glistice, ne veće od 1mm, bijele boje. Veoma su lagani za uzgoj u kućnim uslovima, bez ikakvih posebnih zahtjeva.

Na plastičnim kutijama u kojima se drže probuši se poklopac kako bi zrak mogao dolaziti do kulture koji je neophodan za njeno razmnožavanje. U dnu kutijice se stavi hranjiva podloga, što je u najčešćem slučaju hljeb. Hljeb se prije stavljanja pokvasi u vodi i dobro iscjedi, zatim se pokvasi još jednom i ostavi da bude malo vlažniji nego prvi put.

Kada smo ovo uradili nasadili smo matičnu kulturu u više posudica. Mikro crvi su se kroz par dana veoma brzo razmnožili i ishrana mlađi se mogla intenzivno povećavati. Mikro crve bi u pravilu trebalo nasađivati svakih 5 do 7 dana, jer ako dugo stoje i samo im se dodaje hrana mogu se usmrditi od velike količine sopstvenog izmeta.

Koje su prednosti mikro crva?

Mikro crvi kao kultura za ishranu mlađi ima veliku prednost u praksi. Prva i najbitnija je ta da njihova veličina odgovara promjeru usta izležene mlađi, koja je bez problema može progutati. Druga i najznačajnija uloga sa aspekta našeg zanimanja je da mikro crvi ne mogu predstavljati prenosnike nekih bakterija i bolesti riba, kao što to mogu biti kišne gliste u ishrani skalara. Još jedna prednost je ta da ako slučajno zaboravimo na zdjelicu sa jednom kulturom i ona se isuši ni to nije problem, dodavanjem manje količine vode ponovo ćemo aktivirati kulturu i „ona će nastaviti tamo gdje je stala“.

Svim ljubiteljima akvaristike koji žele da se bave razmnožavanjem i uzgojem mlađi kako ikršica tako i živorotki preporučujemo da nabavi kulturu mikro crva, uspjeh je neminovan i rast mladih ribica je vidljiv iz dana u dan.