Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu izrađen 3D digitalni model srca dobrog dupina

0
416

Nakon 3D atlasa historijskog kostura konja i modela lubanje psa, 3D tim Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izradio je i 3D digitalni model srca dobrog dupina. Model je izradila studentica Sara Došen, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Martine Đuras.

Izrada trodimenzionalnih (3D) modela organa pomoću 3D pisača je novi način prikaza anatomskih struktura za potrebe nastave iz anatomije domaćih i divljih životinja. Organi zaštićenih životinja teško su dostupni za potrebe nastave pa tako i organi dobrog dupina (Tursiops truncatus) koji je jedina vrsta kita zubana koja stalno obitava u Jadranskom moru.

Cilj ovog rada bila je izrada ispisanog 3D modela srca dobrog dupina. U tu svrhu korišteno je srce dobrog dupina koje je 2017. godine pohranjeno u zbirci Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Srce dobrog dupina je snimljeno CT uređajem nakon čega je izrađen digitalni 3D model u programu “3D Slicer” koji je ispisan FDM (Fused Deposition Modeling) metodom.

Unatoč tome što korištena metoda nije najpogodnija za ispis organa, na modelu srca dupina raspoznaje se većina vanjskih struktura koje su bile vidljive i na izvornom organu. Izrađeni digitalni model moguće je dodatno obraditi i primjenom pogodnije metode 3D ispisa mogu se izraditi kvalitetniji modeli u neograničenom broju.

Ovaj model biti će dostupan studentima kao didaktičko pomagalo za prikaz srca, ali i kao primjer nove metode očuvanja organa zaštićenih životinjskih vrsta.

više na http://wwwi.vef.hr/3datlas